top of page
Yazarın fotoğrafıEsma Kütan

GÜLÜŞ TASARIMI

Günümüzde estetik önemli bir kavram haline gelmiştir. Artık insanların talepleri dişlerinin iyi bir fonksiyondayken estetik görünmeleridir. Bu amaçla minimal invasive yaklaşımlarla diş estetiği ve gülüş tasarımı işlemlerinin yapılması sıklıkla tercih edilmelidir. Gereksiz yere yapılan kuron uygulamaları hem dişlere hem de çevre dokulara zarar vermektedir. Dişlerin çapraşıklıkları en ideal olarak ortodontik tedaviyle düzelmektedir. Ancak ortodontik tedaviyle düzeltilemeyen dişler ufak dokunuşlarla bonding uygulamaları ya da yaprak porselenlerle düzeltilebilir. Hem dişlere hem de çevre dokulara zarar vermeden estetik görünüm sağlanırken fonksiyon da elde edilmiş olur.


Bu bilgiler ışığında gülüş tasarımını tanımlayacak olursak, estetik açıdan görünümü bozulmuş dişler ve diş etlerinin doğallık göz önünde bulundurularak estetik bir görünüme kavuşturulması işlemidir diyebiliriz. Multidisipliner yaklaşım gerektiren gülüş tasarımı, birçok işlemin bir arada uygulanmasıyla gerçekleştirilmektedir.

Her hastanın estetik gereksinimleri ve beklentileri farklıdır. Bu sebeple yapılacak olan işlemler kişiye özel olarak belirlenir. Hastanın sağlıklı ve estetik gülüşe sahip olması için gereken işlemlerin yanında yüz şekli, yaşı, cinsiyeti ve beklentileri de tedavinin belirlenmesinde rol oynar.


Öncelikle ağız ve diş sağlığının sağlanması hedeflenir. Var olan diş eti hastalıkları ve çürük dişler tedavi edilir, diş temizleme işlemleri ve dolgu uygulanır. Sonrasında ise hastaların ihtiyaçlarına göre işlemler belirlenir. Bu işlemler genellikle; gingivektomi adı verilen diş eti estetiği girişimleri, diş beyazlatma (bleaching) yöntemleri, diş eksikliklerinin implant ve protez uygulamalarıyla –afi edilmesi, porselen laminalar ve kaplamalar, zirkonyum kaplamalar ve ortodontik tedaviler (tel tedavisi) olarak sayılabilirler.


Beyazlatma (bleaching) işlemi ile diş renkleri kendi tonundan birkaç ton açık hale getirilebilir. Diş hekimi koltuğunda yapılan beyazlatma işlemine ofis tipi beyazlatma, hastanın evde kendi kendine yapabildiği beyazlatma işlemine de ev tipi beyazlatma denilir. meydana gelen renklenmeler giderilebilir ve daha beyaz dişlere sahip olabilirsiniz. Diş beyazlatma işleminde dişin kendi renk tonu 2-3 ton kadar açılabilmektedir.



Porselen laminalar dişlerin üzerlerine yapıştırılan porselen yapraklardır. Dişler yüzeyinden ufak aşındırmalarla yapılır. Lamina kullanımı ile dişler arasındaki hafif boşlukların kapatılması, beyaz ve estetik bir gülüş elde etmek mümkündür.



Zirkonyum oldukça fazla kullanılan bir materyaldir. Zirkonyum ışığı geçiren bir metaldir. Böylece hem estetik bir görünüm elde edilir hem de uzun yıllar kullanılabilecek sağlam dişler elde edilir. Zirkonyum dişlerle daha yüksek translüsentlik ve estetik görünüm sağlanır. Zirkonyumun seramikle bağlantısı oldukça iyidir ve metal dişlerdeki gibi alt yapıda gri renk geçirmez. Işık geçirgenliği daha iyidir böylece dişlerin daha doğal görünmesi sağlanmış olur.



Minimal İnvaziv Tek Seans Estetik Uygulamalarında ise diş aralarını kapatmak dişlerin üzerindeki ufak çağraşıklıkları düzeltmek mümkünkür. Bunun için kompozit dolgular kullanılır.


35 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

İMPLANT

Comments


bottom of page